Ціни на яйця вже досягли 75 грн: причини подорожчання та прогнози на майбутнє.


Промислове виробництво яєць в 2021 році досягло показника, що відповідає середньомісячному обсягу виробництва.

Підвищення цін на яйця восени є звичайним явищем через сезонне зменшення їх пропозиції, проте цього року ціни досягнули рекордних висот. На сьогоднішній день вартість десятка яєць коливається від 50 до 75 грн, що означає, що за місяць ціни виросли на 60%. Про це повідомляє NV.

Досліджуйте також: "Автоматизований захист": у відповідь на стрімке збільшення імпорту Європейський Союз запроваджує податок на цукор і яйця з України.

"Виробники пояснюють це зростанням цін на корми, паливно-енергетичні ресурси та інші складові", - повідомили у мережі супермаркетів АТБ.

Як пояснив виконавчий директор асоціації Союз птахівників України Сергій Карпенко, цінам на яйця притаманна виражена сезонність, адже на ринку значну частку займають домогосподарства, а саме понад 50%. Збільшення основних виробничих витрат, збитковість сектору у весняно-літній період, сезонний фактор - все це вкупі штовхає ціни вгору з настанням осені.

"Найнижчі ціни на промислові яйця, як правило, спостерігаються в весняно-літній сезон. Це відбувається через збільшення пропозиції від фермерських господарств, а також через необхідність швидкого обігу товару в умовах тепла, що змушує продавців знижувати свої ціни. Однак з настанням осінніх холодів ситуація змінюється, і вартість яєць починає зростати," – зазначив Карпенко.

Він також акцентував увагу на зростанні цін на комбікорми, які стали дорожчими.

"З початку року ціни на фуражну пшеницю виросли на 70%, фуражна кукурудза піднялася на 80%, а вартість соняшникового шроту зросла на 60%. Крім того, ціна електроенергії для промислових споживачів практично подвоїлася", - зазначив Карпенко.

На його думку, це також стосується кормових добавок, ветеринарних засобів, запчастин, пакувальних матеріалів, які в основному імпортуються з-за кордону, отже, за валюту. Крім того, спостерігається зростання заробітних плат, витрат на логістику та додаткових витрат на альтернативні джерела енергетики.

Експерт зазначив, що сезонне зменшення обсягів виробництва стосується тільки приватних фермерських господарств. В осінній період виробництво знижується на 30% у порівнянні з літніми місяцями, а взимку це скорочення може досягати 50%.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина - і ви в курсі подій.

"Експерт зазначив, що промислове виробництво демонструє стабільність. Очевидно, що восени частина попиту переміщується в цю галузь."

Він зазначив, що обсяги виробництва в цьому сегменті знову досягли довоєнних показників. Це стало можливим, оскільки у 2022 році російські війська зруйнували кілька підприємств цієї галузі.

"З початком широкомасштабної агресії було знищено значну частину виробництв яєць, що становить приблизно 20% від загального обсягу виробництва у 2021 році. Відтоді виробники поступово відновлюють діяльність та збільшують чисельність курей", - зазначив Карпенко.

На сьогоднішній день, згідно з оцінками асоціації, обсяги промислового виробництва яєць наблизилися до середньомісячних показників 2021 року. Як підкреслює фахівець, на ціноутворення також істотно впливає попит споживачів, який може варіюватися досить швидко.

У будь-якому разі, прогнозувати подальшу цінову динаміку на стратегічний продукт він не зважується. Проте, за його спостереженнями, споживчі ціни на яйця у вересні цього року були нижчими на 20% від минулорічних у цей же час, а жовтневі ціни - на 15% меншими порівняно із жовтнем 2023 року.

Перегляньте також:

Related posts