Продукти, що допомагають зменшити тривожність – корисний перелік їжі


У моменти стресу ви можете швидко скористатися різними методами для заспокоєння, такими як глибоке дихання, медитація, йога або навіть розслаблююча піна у ванні. Але чи відомо вам, що певні продукти харчування також здатні знизити рівень тривоги та допомогти зняти напругу?

Якщо ви прагнете знайти нові методи для ефективного контролю стресу, суперпродукти, які допомагають у боротьбі з тривожністю, стануть відмінним рішенням. Але що ж насправді робить їжу "суперфудом для зняття тривоги"? Це здорові, поживні продукти, що володіють властивостями, які допомагають зменшити рівень стресу. Психіатр-дієтолог Ума Найду дослідила найкращі суперпродукти, які можуть стати у нагоді під час стресових ситуацій. Цю інформацію представлено на сайті Eat This, Not That.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

В організмі існує безліч механізмів, які допомагають регулювати стрес і тривогу, і певні харчові компоненти можуть на них впливати. Наприклад, зв'язок між здоров'ям кишківника та психічним благополуччям, а також функціонуванням мозку, виявляється через так звану вісь кишківник-мозок. Якщо ваш кишковий мікробіом наповнений корисними бактеріями, це може сприяти зниженню рівня тривожності. Для підтримки здоров'я мікробіома і боротьби з тривожними станами корисно вживати продукти, багаті пребіотичною клітковиною та пробіотиками.

Одним з найбільш улюблених напоїв доктора Найду для покращення функцій мозку та контролю над тривожністю є зелений чай. "Цей чай надзвичайно багатий на поліфеноли та катехіни, зокрема на епігаллокатехін-3-галлат (EGCG). Ця речовина володіє потужними протизапальними властивостями, що можуть зменшити ризик виникнення нейродегенеративних захворювань у процесі старіння," - зазначає вона. "Крім того, зелений чай містить L-теанін, амінокислоту, яка, як показали дослідження, допомагає знижувати рівень стресу та тривожності."

Ферментовані продукти, наприклад, несолодкий кефір, виготовлений з цільного молока, можуть стимулювати розвиток корисних бактерій у кишечнику. Це, у свою чергу, сприяє зменшенню запальних процесів і активує виробництво важливих хімічних сполук, таких як ферменти, нейротрансмітери та інші молекули, необхідні для нормального функціонування мозку.

Ягоди багаті клітковиною і природними антиоксидантами, такими як вітаміни С і Е. Вони також містять мікроелементи, такі як кальцій, фолієва кислота, селен, лютеїн, а також альфа- і бета-каротин, каже доктор Найду. Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, показало, що дієтичні втручання, такі як вживання чорниці, можуть бути неймовірно ефективними для підвищення настрою і запобігання депресії.

Авокадо є чудовим джерелом магнію. За даними Клівлендської клініки, один цілий авокадо містить 58 мг магнію.

Магній є важливим мінералом в організмі, який виконує роль регулятора багатьох біохімічних процесів, зокрема синтезу білків, функціонування м'язів і нервових клітин, - зазначає доктор Найду. "Цей елемент сприяє контролю над численними нейротрансмітерами, які впливають на настрій". Дослідження вказують на те, що нестача магнію може бути пов'язана з такими станами, як тривога, втома і дратівливість. "Крім того, існують докази того, що збільшення споживання магнію в їжі може позитивно вплинути на якість сну, рівень гідратації, а також на ріст і відновлення м'язів. Взаємозв’язок між сном, харчуванням і фізичною активністю має велике значення для нашого психічного благополуччя, зокрема при симптомах тривожності та депресії".

Яєчні жовтки є чудовим джерелом вітаміну D, зокрема один великий жовток містить приблизно 37 МО цього важливого вітаміну. "Дослідження надає переконливі докази того, що вітамін D може допомогти полегшити симптоми депресії та тривоги", – зазначає доктор Найду. "Цей жиророзчинний вітамін відіграє ключову роль у засвоєнні кальцію, розвитку кісток, а також у їх мінералізації та ремоделюванні. У центральній нервовій системі вітамін D функціонує як нейростероїд, допомагаючи захистити від депресії та тривожних розладів. Існує чіткий зв'язок між недостатнім рівнем вітаміну D і симптомами депресії, а також посиленням тривожності, оскільки як дефіцит, так і надмірність цього вітаміну можуть істотно впливати на регуляцію реакцій на стрес".

Листова зелень є відмінним джерелом клітковини та каротиноїдів, а також багата на фолієву кислоту (вітамін B9), — підкреслює доктор Найду. "Ці рослини також містять вітаміни С, К і забезпечують кальцій. Фолієва кислота є важливою живильною речовиною, що підтримує функціонування нейротрансмітерів, які є хімічними посередниками в нашому мозку, що впливають на настрій і когнітивні здібності, зокрема регулювання тривоги та стресу". Розгляньте можливість додавання до вашого харчування листової зелені, такої як шпинат чи капуста.

Нагадуємо, що дослідники поділилися порадами, як ефективніше справлятися зі стресовими ситуаціями.

Раніше Фокус повідомляв про те, що експерт з харчування виділив шість категорій продуктів, здатних зменшити рівень тривожності.

Related posts