У Прикарпатті продовжуєтьсяHarvesting of sunflowers, buckwheat, and soybeans is in full swing.


На Прикарпатті триває збір кукурудзи, гречки, сої та соняшнику. Чи задовольняє врожай потреби фермерів? З якими основними труднощами стикаються аграрії сьогодні? Репортаж Жанни Дутчак.

На території в сімнадцять гектарів у селі Підлужжя триває збір урожаю соняшнику. Місцеві аграрії зазначають, що цьогорічні жнива стартували раніше, ніж у попередньому році.

Дмитро Сергенюк, який обіймає посаду заступника директора аграрного підприємства:

Метеорологічні умови є оптимальними, що дає можливість своєчасно зібрати урожай, отже, ми активно працюємо.

Агропідприємство володіє полями соняшнику в чотирьох селах. Роботи розпочалися в селі Радча, і за двох днів вдалося обробити близько 30 гектарів.

Аграрії діляться, що вирощують соняшник вже другий рік поспіль. Розпочали з сорока гектарів, а цього року площа посівів збільшилася до майже шістдесяти. Незважаючи на капризність і вимогливість цієї рослини, врожай виявився вдалим — близько трьох тонн з кожного гектара.

Дмитро Сергенюк, який обіймає посаду заступника директора аграрного підприємства:

Фахівці обрали сорт, який краще адаптований до наших кліматичних умов і типів ґрунту. Наразі ми вже зібрали близько 28 гектарів соняшника, і результати перших лабораторних аналізів підтверджують відповідність стандартам. Олійність висока, вологість низька, а кількість сміттєвих домішок мінімальна. Що стосується урожайності, то вона значно перевищує показники минулого року.

Микола Вітенко, керівник Департаменту комунальних ресурсів і аграрного розвитку Івано-Франківської області:

Ми отримали досить добрий врожай і плануємо продовжувати працювати з цією культурою, оскільки спостерігаємо зміни в кліматичних умовах. Якщо раніше в західній Україні професійне вирощування не було поширеним, то тепер кліматичні фактори дозволяють займатися цим успішно.

Зібраний урожай соняшнику буде виставлено на продаж. Цього року ціни на нього виглядають дуже привабливо.

Дмитро Сергенюк, який обіймає посаду заступника директора аграрного підприємства:

Двадцять четвертий рік осіннього збору врожаю виявився досить вдалим. Ціни на продукти харчування в цілому стабільні, а якщо порівнювати цей рік з двома попередніми, можна сміливо стверджувати, що він став справжнім роком для фермерів. Що стосується соняшнику, то його закупівельна ціна значно зросла в порівнянні з минулим роком, наразі коливаючись між 18 тисячами і 21 тисячею.

Задля продовольчої безпеки аграрії щороку збільшують посівні площі та розширюють асортимент культур. Окрім соняшника, вирощують також гречку, сою, озиму пшеницю.

Руслан Марцінків, Івано-Франківський міський голова:

Соняшник ми продаємо, а інші культури ми також вирощуємо для себе, такі, як: пшениця, гречка. Тому завдяки тому, що люди вже знають, люди дають землі, ми маємо можливість обробляти, і земля не пустує. Дякуємо Господу Богу за погоду, за те, що цього року добра погода, добрий урожай, дало нам можливість обробити всі поля. І дякую нашим захисникам.

Цього року в громаді було оброблено більше 180 гектарів території.

Тарас Борин, староста села Радча Івано-Франківської МТГ:

Люди висловлюють бажання передати свої паї. Цього року ми плануємо надати підтримку громаді, розподіливши 100 мішків борошна вищого гатунку. Цю допомогу отримають родини військовослужбовців, родини загиблих героїв, а також соціально вразливі категорії населення, такі як інваліди I групи та одинокі особи, які потребують підтримки.

Після того як завершиться збір урожаю соняшнику, фермери відразу перейдуть до роботи з гречкою та соєю.

Related posts