Кабінет Міністрів України та Міністерство інфраструктури активно беруть участь у оновленні харчоблоків у контексті реформи шкільного харчування.
У Києві пройшов Європейський регіональний саміт, присвячений шкільному харчуванню. В урочистій церемонії відкриття заходу взяли участь перша леді України Олена Зеленська, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, Віце-прем'єр-міністр з відновлення України та Міністр розвитку громад і територій Олексій Кулеба, Міністр освіти і науки Оксен Лісовий, Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, а також представники міжнародних організацій, які активно підтримують реалізацію цієї реформи.
"Новий підхід до забезпечення якісного харчування в школах стартував у Київській області, де було засновано першу фабрику-кухню. Тепер ми розгортаємо цю модель по всій країні, залучаючи громади та обласні адміністрації. Крім того, ми закріплюємо це на законодавчому рівні: вже ухвалено Кодекс і настанови щодо організації шкільного харчування, які включають три основні моделі – базову кухню, опорну кухню та фабрику-кухню. Створені нові будівельні норми, які ми плануємо затвердити до кінця року", - зазначив Олексій Кулеба.
Міністерство розпочало впровадження всебічної реформи шкільного харчування ще до 2022 року. Однак повномасштабна агресія принесла нові труднощі, такі як масове внутрішнє переміщення дітей, нестача фінансування на місцях, втрата постачальників, перебої в електропостачанні, а також брак кваліфікованих кадрів тощо.
Це підштовхнуло до докорінних змін у підходах до організації харчування та культури харчування школярів у цілому. Стратегією реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, а також змінами до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку визначені три технологічні моделі організації харчування: базова кухня (традиційна організація харчування та зонування приміщень в школах), опорна кухня (є подібною до моделі "базова кухня", але має додатково зону фасування і пакування готової гарячої їжі та можливості її доставки до прилеглих шкіл), а також фабрика-кухня (передбачає приготування та шокове охолодження готової їжі поза межами школи та доставку її до закладів освіти). Детальна презентація щодо Нових стандартів та моделей організації харчування у закладах освіти доступна за посиланням.
Наступним кроком стало прийняття нормативного документа - Кодексу, який дозволяє комплексно підійти до модернізації та переоснащення харчоблоків закладів освіти з урахуванням сучасного технологічного процесу та вимог НАССР(Hazard Analysis and Critical Control Points) щодо контролю за якістю послуг з харчування. Крім того, Кодекс дає рекомендації щодо застосування новітнього високотехнологічного обладнання, що позитивно впливає на енергоефективність.
Міністерство підготувало зміни до двох основних державних будівельних норм (ДБН), що стосуються проектування та зведення загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів. Ці зміни включають оновлення вимог до архітектурних і планувальних рішень, а також інженерних систем, зокрема водопостачання та вентиляції. Це пов’язано з новим підходом до організації харчування дітей та впровадженням сучасного обладнання. Очікується, що ці зміни будуть затверджені наприкінці 2024 року, що надасть місцевим органам влади всі необхідні інструменти для впровадження нових принципів шкільного харчування.
"Ми прагнемо, щоб фінансова підтримка, що надаватиметься в межах Програми "Відновлення України ІІІ" сприяла відновленню, відбудові та покращенню соціальної інфраструктури, у тому числі закладів освіти, розташованих у районах, де соціальна інфраструктура зазнала значних пошкоджень або тих, які прийняли значну кількість ВПО. А також заклала підґрунтя для підвищення здоров'я нації", -- зазначила заступник Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.
В рамках Саміту було підписано низку меморандумів, зокрема, з Національною асоціацією громадського харчування та благодійним фондом "Жовто-блакитні крила". Цей меморандум створює базу для спільної роботи над модернізацією харчоблоків, застосовуючи комплексний підхід і впроваджуючи стандарти НАССР.
В рамках експозони Саміту були представлені проекти модернізації харчоблоків від громад та обласних адміністрацій. Окремо були презентовані результати державної субвенції на облаштування харчоблоків, розподіл якої відбувався з використанням екосистеми DREAM, яка впроваджується під егідою Міністерства розвитку громад та територій України. До Саміту в DREAM було створено перелік проектів громад, які передбачають модернізацію харчоблоків - всі вони відповідають сучасним вимогам до організації шкільного харчування та готові до залучення фінансування, в тому числі міжнародного.
Європейський регіональний саміт щодо шкільного харчування зібрав близько 500 учасників з різних країн світу. Серед них були голови обласних державних адміністрацій, представники урядів провідних європейських держав, а також делегати міжнародних організацій, таких як ЮНІСЕФ, Всесвітня продовольча програма ООН, Бюро ВООЗ в Україні, ПРООН (UNDP) та Швейцарсько-український проект "Децентралізація для розвитку демократичної освіти" DECIDE. Участь також взяли дипломати та міжнародні фахівці.
Захід зібрав представників понад 20 міжнародних організацій, серед яких були такі авторитетні установи, як Всесвітня продовольча програма (WFP), Temet International Oy Ltd, Італійське агентство з розвитку співпраці (AICS), Консорціум з досліджень у галузі шкільного харчування та охорони здоров'я, JICA, Партнерство з розвитку дітей, KEK-CDC, Швейцарське агентство з розвитку та співпраці (SDC) і Світовий банк.
Крім того, в заході взяли участь представники урядів та посольств понад 20 країн, серед яких Норвегія, Фінляндія, Литва, Хорватія, Словенія, Люксембург, Швейцарія, Словаччина, Європейський Союз, Австрія, Бразилія, Іспанія, Молдова, Пакистан, Таджикистан, Чехія, Чорногорія, Швеція, Франція, Болгарія та інші. Ці уряди надали важливу підтримку Україні в процесі відновлення та розвитку, зокрема у сферах освіти, охорони здоров'я та продовольчої безпеки.